İlkyardım Deneme Sınavı – 1

İlkyardım Deneme Sınavı Çöz

ilkyardim-deneme
Milli Eğitim Bakanlığı 2017 yılında toplam 5 Ehliyet Sınavı planlamıştır. Bunlardan 3.sü 29 Temmuz 2017 Cumartesi günü yapılacaktır. Ehliyet sınavlarında toplam 50 soru sorulmakta olup bunların 12 tanesi ilkyardım konularından çıkmaktadır. Bizde ehliyetsinavisorulari.com olarak yapılan son ehliyet sınavını baz alarak konu/soru dağılımını yaptık. Buna göre sizin için bir deneme sınavı hazırladık. Umarım faydalı olur. Şimdiden sınavda başarılar.

Ehliyet Sınavı İlk Yardım Konuları

Konu – 01: Genel İlkyardım Bilgileri
Konu – 02: Hasta / Yaralının ve Olay Yerinin Değerlendirilmesi
Konu – 03: Temel Yaşam Desteği
Konu – 04: Kanamalarda İlkyardım
Konu – 05: Yaralanmalarda İlkyardım
Konu – 06: Yanık, Sıcak Çarpması ve Donmalarda İlkyardım
Konu – 07: Kırık, Çıkık ve Burkulmalarda İlkyardım
Konu – 08: Bilinç Bozukluklarında İlkyardım
Konu – 09: Boğulmalarda İlkyardım
Konu – 10: Hasta / Yaralı Taşıma Teknikleri

20 Mayıs 2017 tarihinde yapılan sınavda

Konu Soru Sayısı
Konu – 01 1 Soru
Konu – 02 3 Soru
Konu – 03 2 Soru
Konu – 04 1 Soru
Konu – 05 1 Soru
Konu – 07 1 Soru
Konu – 08 2 Soru
Konu – 10 1 Soru çıkmıştır.

29 Temmuz 2017 İlkyardım Denemesi


Soru – 1: İlkyardım, ilkyardımcının olayın olduğu yerde bulabildiği malzemeleri kullanarak yaptığı hayat kurtarıcı müdahaledir. Buna göre aşağıdakilerden hangisi İlk yardımın öncelikli amaçlarından biri değildir?

A) Hayati tehlikenin ortadan kaldırılması,
B) Yaşamsal fonksiyonların sürdürülmesinin sağlanması,
C) Hasta/yaralının durumunun kötüleşmesinin önlenmesi,
D) İyileşmenin sağlanması

Çözüm için tıkla...
Cevap: D seçeneğidir. İlk yardımın öncelikli amaçlarından biri İyileşmenin kolaylaştırılmasıdır. İlk yardımcı iyileşmeyi sağlamaz bunu doktorlar yapar.

Soru – 2: Hareket sistemi, Vücudun hareket etmesini, desteklenmesini sağlar ve koruyucu görev yapar. Aşağıdakilerden hangisi hareket sisteminin yapılarından biri değildir?

A) Kemikler
B) Parmaklar
C) Eklemler
D) Kaslar

Çözüm için tıkla...
Cevap: B seçeneğidir. Parmaklar hareket sisteminin yapılarından biri değildir. Hareket sistemi şu yapılardan oluşur:
* Kemikler
* Eklemler
* Kaslar

Soru – 3: Kazalardan sonra ilkyardımcı hasta / yaralının bilinç düzeyine göre ilk yardım müdahalesinde bulunmalıdır. Bilinci açık veya kapalı olan yaralıya aynı ilkyardım tedbirleri uygulanmaz. Aşağıda bilinç düzeyleriyle ilgili verilen bilgilerden hangisi yanlıştır?

A) Kişinin bilinci yerinde ise= Tüm uyarılara cevap verir.
B) 1 Derece Bilinç Kaybı = Sözlü ve gürültülü uyaranlara cevap verir.
C) 2 Derece Bilinç Kaybı = Görsel uyaranlara cevap verir.
D) 3 Derece Bilinç Kaybı = Tüm uyaranlara karşı tepkisizdir, cevap vermez,

Çözüm için tıkla...
Cevap: C seçeneğidir. Bilinç düzeyleri;
Kişinin bilinci yerinde ise= Tüm uyarılara cevap verir.
1 Derece Bilinç Kaybı = Sözlü ve gürültülü uyaranlara cevap verir.
2 Derece Bilinç Kaybı = Ağrılı uyaranlara cevap verir.
3 Derece Bilinç Kaybı = Tüm uyaranlara karşı tepkisizdir, cevap vermez,

Soru – 4: Kaza yerinde öncelikli ilkyardım alması gereken yaralıların belirlenmesi hayati önem taşır. İlk değerlendirme sonucu yaralının bilinci kapalı fakat solunum ve nabzı varsa derhal ……….. pozisyonuna getirerek diğer yaralılar değerlendirilir.

A) Koma
B) Baş Geri Çene Yukarı
C) Şok
D) Heimlich

Çözüm için tıkla...
Cevap: A seçeneğidir. Verilen tanım Koma pozisyonuna ait tanımdır.

Soru – 5: Aşağıdakilerden hangisi hava yolu kısmi tıkanma belirtilerinden biri değildir?

A) Öksürür,
B) Nefes alabilir,
C) Konuşabilir.
D) Rengi Morarır

Çözüm için tıkla...
Cevap: D seçeneğidir. Rengin morarması kısmi değil tam tıkanma belirtilerindendir.

Soru – 6: Heimlich manevrası bilinci yerinde olan yaralı ile bilinci yerinde olmayan yaralılarda farklı adımlarla uygulanır. Aşağıdakilerden hangisi ortak uygulamalardan biri değildir?

A) Sırtına 5 kez vurulması
B) Manevranın ayakta uygulanması
C) Şah damarından nabız ve solunum değerlendirilmesi
D) Tıbbi yardım istenmesi (112)

Çözüm için tıkla...
Cevap: B seçeneğidir. Heimlich manevrası bilincini kaybetmiş kişilerde ayakta değil yatar duruşta yapılır.

Soru – 7: Kanama, damar bütünlüğünün bozulması sonucu kanın damar dışına (vücudun içine veya dışına doğru) doğru akmasıdır. Kanamanın ciddiyetine aşağıdaki durumların hangisine bakarak karar veremeyiz?

A)Kanamanın hızına
B) Vücutta kanın aktığı bölgeye
C) Kanama miktarına
D) Kanın rengine

Çözüm için tıkla...
Cevap: D seçeneğidir. Kanın rengi kanamanın ciddiyeti hakkında bir bilgi vermez.

Soru – 8: Bir travma sonucu deri yada mukozanın bütünlüğünün bozulmasıdır. Aynı zamanda kan damarları, adale ve sinir gibi yapılar etkilenebilir. Derinin koruma özelliği bozulacağından enfeksiyon riski artar.

Yukarıda tanımı verilen ifade aşağıdakilerden hangisidir?

A) Darbe
B) Kanama
C) Yara
D) Kırık

Çözüm için tıkla...
Cevap: C seçeneğidir. Verilen ifade Yaranın tanımıdır.

Soru – 9: Kırık, kemik bütünlüğünün bozulmasıdır. Kırıklar darbe sonucu ya da kendiliğinden oluşabilir. Yaşlılık ile birlikte kendiliğinden kırık oluşma riski de artar. Aşağıdakilerden hangisi kırık belirtilerinden biri değildir?

A) Dış kanama
B) Şekil bozukluğu,
C) Hareket ile artan ağrı,
D) Ödem ve kanama nedeniyle morarma.

Çözüm için tıkla...
Cevap: A seçeneğidir. Çoğu kırıkta dış kanama yaşanmaz. Her dış kanamada kırık belirtisi değildir.

Soru – 10: Bayılma (Senkop) kısa süreli, yüzeysel ve geçici bilinç kaybıdır. Beyne giden kan akışının azalması sonucu oluşur. Aşağıdakilerden hangisi bayılmanın nedenlerinden biri olamaz?

A) Korku
B) Yorgunluk
C) Stres
D) Kan şekerinin düşmesi

Çözüm için tıkla...
Cevap: C seçeneğidir. Stres bayılma nedenlerinden biri olarak değerlendirilmemektedir.

Soru – 11: Aşağıdakilerden hangisi bilinci kapalı kişilere uygulanması gereken ilkyardım uygulamalarından biri değildir?

A) Kişiye şok pozisyonu verilir,
B) Kişinin yaşam bulguları değerlendirilir (ABC),
C) Yardım çağrılır (112),
D) Sık sık solunum ve nabız kontrol edilir,

Çözüm için tıkla...
Cevap: A seçeneğidir. Bayılan kişilere şok değil Koma pozisyonu verilir.

Soru – 12: Araç içinde sıkışmış bir kişi herhangi bir tehlike yoksa ambulansın gelmesi beklenir. Ancak yangın, patlama riski varsa yaralı Rentek manevrası ile araçtan çıkarılır. Rentek manevrası ………….. zarar vermeden araçtan çıkarmada kullanılır.

Boşluğa gelmesi gereken aşağıdakilerden hangisidir?

A) Kafatası
B) Bacak
C) Omurilik
D) Boyun

Çözüm için tıkla...
Cevap: C seçeneğidir. Kaza geçirmiş yaralı bir kişiyi eğer bir tehlike söz konusu ise omuriliğe zarar vermeden çıkarmada kullanılır.

Yukarıda verilen testleri PDF formatında indirmek için tıkla…

Yayımlanan testlerin telif hakları tümüyle ehliyetsinavisorulari.com‘a aittir. Soru ve testler kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz, kısmen ya da tamamen basılamaz. Dolaylı dahi olsa ticari amaçla kullanılamaz. Kullanım koşulları ehliyetsinavisorulari.com sitesinin iznine tabidir.

Bunlar da hoşunuza gidebilir...

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir